中照网logo

设计

恬淡清幽,谷仓新居 | 瑞士住宅EKC照明设计

2018-09-29    

来源:谷德设计网

11584

导语: 坐落于Orsières小镇的住宅居住着五口之家(一对夫妻和他们的三个孩子)。这栋谷仓建筑原为农牧所用,其上层空间用作存放干草,下层棚屋则作为牧羊和绵羊的栖息之所。

  坐落于Orsières小镇的住宅居住着五口之家(一对夫妻和他们的三个孩子)。这栋谷仓建筑原为农牧所用,其上层空间用作存放干草,下层棚屋则作为牧羊和绵羊的栖息之所。

  This project was realized for a family of 5 (a couple with 3 children) living in the village of Orsières. The old barn (circa 1920) was originally used by peasants to store hay in the upper volume while the lower part, built out of stone, served as a stable for goats or sheep.

  ▼改造维持了原建筑外貌,preserve the original view of a barn house

image.png


  由于这栋谷仓建筑的空间并不足以容下五口之家,设计师建议在原建筑旁边附加一个全新的木质空间,并通过一条贯穿两层的舷梯将两个空间相连。设计师对原建筑结构的墙壁和楼板进行加固,以满足当地环境的震级要求。设计师对内部保温环境的处理使得建筑维持了原有的外貌形态。嵌入砌石墙面的大型窗面仅覆盖了原建筑的木质窗框,最大限度的敬重了原建筑外貌,同时将充足的自然光引进室内,并提供了被动式保温特性。设计师用混凝土和木材将原建筑中用于晒干草的阳台改造成户外凉亭。

  The size of the barn was not enough to accommodate the family of five. The solution Ralph Germann proposed was to add a contemporary wooden annex to the barn connected by a gangway on two levels. The barn has been completely emptied to rebuild a reinforced concrete structure (walls and slabs) in order to meet the seismic requirements of the region. An interior thermal insulation has been made as not to alter the exterior appearance of the barn so that it could keep its “vernacular” aesthetics. The insertion of large windows into the masonry respected “the principle of origin”. The glass simply took the place where wood has originally been and supplies light and passive heat. A balcony-loggia made out of concrete and wood took the place of the old balcony which was used to sun-dry the hay.

  ▼用玻璃窗面代替原有窗面获得最大自然采光,the glass windows bringing in the natural light

image.png


  ▼开放式的餐厅厨房和起居室一体化空间,the open plan of dining-kitchen-living room

image.png


  

image.png


  住宅采用空气能热泵进行取暖,而热水供应则得益于天阳能板。室内装饰材料的选择为:地板采用油松木板,墙壁和天花板采用纯白色矿物油漆涂面,主楼梯间和家具由纯实木松木打造,厨房操作台为灰色混凝土面板,壁炉采用黑色粗钢,洗手间采用了黑色石板。木质家具如桌子,长椅,橱柜等均由设计师Ralph Germann architectes倾力打造以实现住宅设计的完整性。设计师采用源自当地的云杉和松木,以彰显住宅的品质和空间的一致性。

  The heat production system is an air-water heat pump and hot water is produced by solar thermal panels. The choice of materials that were used for the interior are: For the floors oiled-brushed larch, the walls and ceilings are plaster with mineral paint “white RAL 9010”, the main staircase and the furniture are made of solid larch wood, the kitchen white laminate with worktop “Dekton gray concrete”, the chimney in black crude steel and the bathrooms in black slate. The wooden furniture (tables, bench, cupboards, …) has been designed by Ralph Germann architectes in order to achieve a coherent overall design of the project.The reason that larch and spruce wood were used, apart from their aesthetic qualities, is that they are from the region (Val Ferret).

  ▼定制的实木家具,the customized furniture

  


  ▼壁炉采用黑色粗钢打造,the chimney in black crude steel

  


  ▼松木板条打造的LED照明,using simple larch wooden bar to make the lighting

  


  ▼洗手间大量采用了黑色石板,bathrooms in black slate

image.png


  由松木打造的楼梯间为住宅空间的脊梁,它是空间的最主要部分之一,也是声音和自然光线的传导者。楼梯间与餐厅的高位坐席相连,间接承担了护栏的作用。室内的照明设备由简单的松木板条打造,可变暗的LED照明为室内提供了柔和的光亮。

  The principal element, the backbone of this house, is the solid larch staircase that allows light and sound to travel from one floor to the other. The staircase is linked to a high back bench in the dining area, which at the same time serves as a guardrail. The lighting has been designed using simple larch wooden bars and dimmable LEDs to achieve indirect lighting.

  ▼楼梯间是住宅空间的脊梁, the backbone of this house is the solid larch staircase

image.png


  


编辑:梁洁莹

标签:照明设计  住宅  灯光  

只有登录之后才可以评论,请点击这里评论

在线评价

表情

输入验证码:   

验证码

发表评论

smile
乐白家手机版599官方在线QQ咨询:AM 9:00-PM 6:00
广告/企业宣传推广咨询:
活动/展会/项目合作咨询: 市场部
资讯/论文投稿/企业专访: 李先生
媒体合作/推广/友情链接: 市场部

乐白家手机版599网友交流群:2223934、7921477、9640496、11647415

乐白家手机版599照明设计师交流群:2223986、56251389

中国职业照明设计师QQ群:102869147

X
XML 地图 | Sitemap 地图